Yetişkin terapisi, bireyin yaşadığı psikolojik sorunlar, yaşamsal güçlük ve zorluklarla ilgili kendine dair farkındalık kazanmayı, düşünce ve duygularında değişim sağlamayı, sorunlarına dair farklı bakış açısı kazanarak sorunlarının üstesinden gelmeyi hedefleyen oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

Terapide, terapist ve danışan arasındaki ilişki, profesyonel, etik kurallara bağlı ve tedavi edici bir ilişkidir. Danışanın gönüllü olması, yargılanmaması, eleştirilmemesi, koşulsuz kabul edilmesi ilkelerine dayanmaktadır. Kişinin kendine dair farkındalık kazanmasını, istenen değişimin sağlanmasını hedeflemektedir. Terapinin en önemli ilkesi gizlilik ilkesidir, bu ilke doğrultusunda terapi odasında konuşulanlar terapist ve danışanın arasında gizli kalmaktadır.

Depresyon, kaygı bozuklukları, panik atak, takıntılar, her tür travmalar, fobi ve korkular gibi pek çok psikiyatrik hastalıkların tedavisinde, mutsuzluk, umutsuzluk, çaresizlik, özgüven eksiklikleri, duygusal sorunlar, madde bağımlılıkları, başarısızlıklar, ilişki sorunları gibi pek çok yaşamsal sorunların çözülmesinde kullanılmaktadır.

Terapi süresi ve sıklığı kişinin sahip olduğu soruna göre değişmekte ve ilk görüşmede kişiye özel bir terapi planı belirlenmektedir.

En sık kullanılan psikoterapi yöntemleri şunlardır:

Bilişsel Davranışçı Terapi

Akılcı Duygusal Terapi

Kognitif Terapi

Psikoanalitik Terapi

Davranışçı Terapi

Gestalt Terapi

Oyun Terapisi

Aile Terapisi

Varoluşcu Terapi

Sanat Terapi

Bütüncül Terapi