Yetişkin psikoterapisinin çocuklardaki karşılığı olan terapi türü, oyun terapisidir. Çocuklar için bu tür bir ayrımın temel sebebi çocukların yetişkinler kadar sözel ifade gelişimine sahip olmamasıdır.
Gerek bilişsel olarak gerekse de fiziksel olarak yetişkinlerden çok daha farklı bir iç dünyaya sahip olan çocuklar, karşılaştıkları problemler karşısında yetişkinlerden çok daha farklı ve beklenmedik tepkiler gösterebilir. Erken yaşlarda karşılaştıkları olumsuz durumlar tüm hayatlarına yayılabilir. Çocuklar konusunda yetişkinlerden farklı olan bir diğer nokta da psikolojik sıkıntının çocuklarda dışarıdan gözlemlenemeyecek kadar içerde yaşanmasıdır. Hem anlamlandıramadığı hem de ifade edemediği duyguları bastıran çocuklar ilerleyen yıllarda, çocuk yetişkin olduğunda bu problemlerle daha olumsuz karşılaşabilir.

Oyun terapisi çocuklar için psikolojik iyileşme tedavisi sunar. Bir oyun odası ve bir oyun terapisti eşliğinde çocuk, psikolojik problemlerinden arınırken diğer yandan yaratıcılığını ortaya çıkarabilecek bir bilinci de oluşur. Bu sayede hem sorunlarından kurtulur, hem de gelecekte karşılaşması muhtemel sorunlara karşı erken yaşlarda problem çözme becerisi kazanır.

Oyun terapisi seanslarında temel olarak oyuncaklar ve oyunlar öndedir. Oyun terapisti çocuğun oynadığı oyunları ve oyuncakları gözlemleyerek çocuğun içinde bulunduğu psikolojik problemi tespit edebilir. Bununla birlikte oyunlar ve oyuncaklar aracılığıyla çocuğun yaşadığı psikolojik problemler süreç içerisinde giderilir.